Familiebilen bør jævnligt holdes ved lige

Vedligeholdelse af biler omfatter mange ting såsom både mekaniker eftersyn regelmæssigt i henhold til bilens servicebog, hvor bilen rutinemæssigt gennemgås og får udskiftet slidte dele såsom motorolie, diverse filtre, bremseklodser samt drivremme og andre sliddele på bilen.

Men familiebilen skal desuden også vaskes og rengøres regelmæssigt i hverdagen efter behov, så bilen ikke slides for hurtigt, bilen altid virker indbydende samt opretholder en høj brugtværdi.

Derfor har mange valgt at vaske og støvsuge bilen hver weekend, hvilket er en glimrende tradition, da bilen med dette vedligeholdelsesinterval sagtens burde optræde lækker og indbydende på alle tidspunkter.

Bilens behov for vedligeholdelse

Hvis man leaser en bil enten privat eller i firmaøjemed, så er det nemt og billigt at vedligeholde bilen, idet leasingfirmaet klarer værkstedsudgifterne til bilens regelmæssige serviceeftersyn og undervognsbehandlinger, og man skal selv blot vaske og støvsuge bilen efter sit eget behov, idet man ikke har spekulationer om bilens værditab, hvorimod man som bilejer har et meget kraftigere ønske om at holde bilen i topform og flot stand.

En ny bil burde med den rette vedligeholdelse kunne holde i 10-15 år, og det er økonomisk billigere at købe bil frem for leasing, hvis man kan beholde samme bil i så mange år som muligt, idet man derved undgår handelsomkostninger og værditab, der optræder ved alle bilhandler.

Hvis man ofte udskifter bil (højst fire år ad gangen), så viser økonomiske beregninger, det faktisk bedre kan betale sig at lease bil frem for bilkøb, hvilket mange gange giver en del fordele for bilister med et ukendt kørselsbehov. Hvis man eksempelvis har valgt familiebilen den populære Hyundai i30, så kan denne nye smarte personbil holde i mange år fremover, hvis den får den rette pleje fra starten af.

En typisk moderne familie som denne koster omkring 175.000 kr., og den kan ofte købes på attraktive vilkår med et billån over otte år med en årlig rente på 3-5 %. Dermed kan man have bil for under 2.000 kr. om måneden, og bilen vil med den rette pleje kunne opretholde en høj brugtværdi efter otte år, hvor bilen er færdigbetalt. Man skal derfor altid rengøre og passe bilen og give den de regelmæssige eftersyn samt give den undervognsbehandling allerede efter 2-3 år, således man undgår rustangreb.

Bilen er måske købt med en 10 års garanti mod rust, men den dækker kun mod indefra kommende rustangreb, hvorimod det skrappe danske vinterklima nemt giver udefra kommende rustproblemer på alle biler på grund af sne, sjap og salt.

Guide til bilens pleje

Det er nemt at overskue bilens pleje, da man blot altid skal efterse bilen er i god stand, således alle delene fungerer hensigtsmæssigt. Hvis dæk eller bremser er nedslidte, så skal de udskiftes, og hvis bilen lækker vand, olie eller bremsevæske, så skal man dels få efterfyldt og efterse bilen for utætheder.

Man bør tage bilen hen til sit autoriserede autoværksted jævnligt efter behov, så bilen kan få udskiftet olie, filtre og drivremme og andre sliddele, og man bør cirka hvert tredje år give bilen et besøg hos en undervognsbehandler, der kan rengøre bilens undervogn og påsprøjte et dækkende beskyttende lag, således bilen er godt beskyttet mod rustangreb.

Mindst en gang om året bør man give bilen en polering og voksbehandling, idet insekter og andet snavs derved får mere vanskeligt ved at sætte sig på bilens overflade, og bilen bliver nemmere at vaske. Man kan anvende vaskehal, men bilen bør alligevel checkes manuelt med en spand vand og sæbe og en blød børste, som mere effektivt kan komme ind i alle bilens revner og fordybninger.

Man skal også huske at åbne dørene først, så man kan give dør paneler og hjulkasserne en manuel vask, før man eventuelt sender bilen ind til en vaskehal. Man bør undgå rygning i bilen, da man dels vil få dårlig lugt i bilen og en gullig nikotin vil trænge ind i kabinen, hvilket nedsætter bilens værdi betydeligt, da dette kan være vanskeligt at rense før en bilhandel, selvom der findes gode kabinerengøringsmaterialer på markedet.